Manşet

‘’Dernek’’, “Vakıf”, ”Cemaat”, “STK” MEB!

Yeliz Toy

Eğitimci, Laiklik Meclisi Üyesi

“Bizim gördüğümüz en büyük hastalık…, eski batakçı, çiftçi ağası ve elinden gelse teneffüs ettiğimiz havayı ticaret metası yapmaya yeltenen gözü doymaz, vurguncu tüccar ve bütün bu sıkıntıları politika ihtirasları için büyük fırsat sanan, hangi yabancı millete çalıştığı belli olmayan birkaç politikacı büyük bir milletin bütün hayatına küstah bir surette kundak koymaya çalışmaktadır”

Bu sözler İsmet İnönü’ye aittir. 1937’de laikliğin anayasaya girmesi ve 74. Madde ile toprağın kamulaştırılmasından rahatsız olanlara karşı Meclis’de yaptığı konuşmadan alınmıştır.

İsmet İnönü’nün deyimiyle ‘’düyük devrimler dönemi kapanmıştır”

İnönü’nün o gün ‘’hangi yabancı millete çalıştığı belli olmayan’’ diye işaret ettiği karşı devrim sözcüleri bugün tüm kuşatmayı ‘’yerli ve milli’’ lik üzerine kurgulamışlardır. O yıllarda başlayan Karşı Devrim sürecinden 83 yıl sonra tam da Cumhuriyetin 100. yılında tarikat ve cemaatler eliyle öğrencilerimizi, okullarımızı teslim almışlardır.
Aynı Meclis, 2023 yılının son günlerinde 100 yıllık Cumhuriyetin bir bakanının, Milli Eğitim Bakanı’nın tarikat ve cemaatlerle ortaklığa devam edecekleri suç itirafına da şahit olmuştur.

Yazının tamamına erişmek için abone olmalısınız. Tıkla, abone ol

Comments are closed.

0 %