Dosya

Deprem bölgesinden – 4: İnşaat işçileri iş cinayetlerine kurban gittikleri inşaatlarda can kurtarmak için mücadele etti

Hasan Kırlangıç – İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı

Depremden 24 saat sonra salı sabahı Hatay İskenderun bölgesine ulaşmıştık. Gittiğimiz günün ilk ışıkları ile birlikte karşılaştığımız manzara korkunçtu. İnsanlar kendi çabalarıyla, kendi gücüyle oradaki iş makinaları ile insanları kurtarmaya çalışıyorlardı. Ayrıca çok konuşulmuyor ama daha sonraki süreçte insanların ihtiyaçlarını giderecek herhangi bir toplanma alanının olmadığını gördük. 

Depreme hazırlıklı olmayan bir kent, depreme hazırlıklı olmayan bir AFAD, depreme hazır olmayan hükümeti gördük. Yıkılmış binaların içerisinde yakını olan yakınlarını arıyor, diğer insanlar birbirlerini kurtarmaya çalışıyor, evi yıkılmayanlar eşyalarını korumaya çalışıyor… 

Biz arkadaşlarımızla 2. gün enkaz kaldırma çalışmalarına başladık. Bunun dışında da başta çocuklar olmak üzere halkın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalara başladık. Biz inşaat işçileri olarak da aslında belki Türkiye’deki ilk depreme organize bir şekilde katıldığımız bir deneyim yaşadık. Neleri yapabildiğimizi gördük. Sadece biz değil, orada kendiliğinden bağımsız olarak kurtarma çalışmalarına yardım eden inşaat işçilerini gördük. İnşaat işçisinin de bu tür depremlerde çalışma yapabilmesinin önünün açılması lazım. Bu konuda daha teknik personeller yetiştirebiliriz.

İl 2-3 gün enkaz kaldırma, gıda dağıtımı gerçekleştirdik. Daha sonra daha geniş bir çerçevede çalışmalar yürüttük ve hala devam ediyoruz. İnşaat işçileri iş cinayetlerine kurban gittikleri, öldükleri inşaatlarda bu sefer başka canları kurtarmak için mücadele etti. İnşaat işçisinin önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Bundan sonraki süreçte, şehirlerin yeniden inşa süreçlerinde inşaat işçilerine dönük hak gaspları olacak. Yine inşaat işçileri bu inşaatlarda alınmayan önlemler nedeniyle hayatlarını kaybetmeye devam edecek. Biz de Hatay’daki üyelerimizle bu hak gasplarına karşı örgütlü bir biçimde mücadele etmeyi sürdüreceğiz.

Comments are closed.

0 %