Dosya

Deprem bölgesinden – 3: Yardımların dağıtımı konusunda çok büyük bir boşluk var

Nuray Yenil – İlerici Kadınlar Derneği Genel Sekreteri

Depremin üçüncü günü Hatay’a ulaştık. Sahada profesyonel ekipler yoktu, insanlar yakınlarını el yordamıyla kurtarmaya çalışıyorlardı. En temel sıkıntı da buydu. Temel ihtiyaçların karşılanması da oldukça sıkıntılıydı. Yardımlar geliyordu ama bölgedeki organizasyon sıkıntısı nedeniyle yardımların dağıtımı konusunda çok büyük bir boşluk vardı. Depremin 14. günü olmasına rağmen elektrik ve su temininde sıkıntılar vardı. 

Hatay bölgesinde ayrıca ciddi bir göçmen yoğunluğu var. Depremle birlikte bazı siyasilerin göçmen sorununu da kaşıdıklarını gördük. Zaman zaman Suriyeliler ile yerleşik halk arasında gerginlikler oluştuğuna şahit olduk. Halkta depremden sonra kentte göçenler olması nedeniyle demografik değişim olabileceğine dair endişe var.

Bizim çalışmalarımız daha çok depremden kurtulan yurttaşların ihtiyaçlarının giderilmesine dönük oldu. Bütün organizasyonu orada depremden etkilenen yurttaşlarla yaptık. 

Kadınlar ve çocuklar özelinde konuşmam gerekirse, özellikle depremde ailelerini kaybeden çocuklar Aile Bakanlığı’nın açıklamasına göre 400’ün üzerinde çocuğun ailesi bulunamadı. Haberlere yansıyanlardan anladığımız kadarıyla bu çocukların tarikatlara bağlı vakıflara teslim edildiğini görüyoruz. Bu büyük bir problem. Geçen gün 6 yaşında çocuğa taciz olayıyla gündeme gelen İsmailağa Cemaati’ne 9 çocuğun teslim edildiğine dair haberler medyaya yansıdı. Bakanlık ve tarikatlar arasında bir protokol var ve bu işlemleri buna dayandırıyorlar. Dolayısıyla depremde ailelerini kaybeden çocukları bir tehlike daha bekliyor. 

Şu anda aileleriyle kalan çocuklara da depremin etkilerini en hafif biçimde atlatabilmeleri için destek veriyoruz. Önümüzdeki dönemde daha profesyonel psikolojik destek vermeyi planlıyoruz. Bununla birlikte özellikle devlet hastanelerinin çalışamaz olmasından dolayı özellikle gebe ve yeni doğum yapmış kadınların durumu önemli bir problem olmaya devam ediyor.

Genel olarak tüm bu süreçte kadınların oldukça iyi bir biçimde organize olduklarını söylemeliyim.  

Önümüzdeki süreçte Hatay’a kalıcı konutlar yapılana kadar bir an önce konteynerler kurulmalı, halkın sağlık ve hijyen ihtiyaçları acilen giderilmelidir.

Comments are closed.

0 %