Dosya

“Yeni rejim” tesisinde bir kez daha Kemalizm

Nevzat Kalenderoğlu

Siyasal İslamcı AKP’nin Fethullahçılar, liberaller ve Kürt siyasi hareketinin ciddi desteğiyle onaylattığı 2010 Anayasa referandumu; ardından gelen 2013 Haziran Direnişi; 2016 yılındaki Fethullahçıların askeri darbe teşebbüsü; 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu… Bu süre zarfında gerçekleşen seçimleri de hesaba katarsak, 22 yıllık AKP iktidarı son düzlüğe yeni anayasa gündemi ile kendi kurduğu rejimin resmi tesisi için girmiş bulunuyor.
Kurulan rejimin temellerinin saikleri, müttefikleri, sağlamlığı ve karakteri tartışma konusu olsa da 1923 kurucu misyonunun tabutuna son çivinin de çakılmaya çalışıldığı herhalde artık tartışma götürmüyor.

“Kemalist vesayeti” hedefe koyarak müttefik toplayan AKP, küresel düzlemde yepyeni bir Ortadoğu tasarlayan ve ona örnek teşkil edecek yeni bir Türkiye devleti isteyen emperyalist sistem için pek çok eksiklik ve yol kazasına rağmen belli bir yolu katetti. AKP’nin ‘Türkiye Yüzyılı’nı karşılamaya hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti’nde; Cumhuriyet mitingleri çok geride kaldı artık. 1923 kurucu iradesinin temsilcisi sayılan Cumhuriyet Halk Partisi ise uzun süredir sağcılardan daha sağcı olmaya çalışarak başka hesaplar peşinde.

Yazının tamamına erişmek için abone olmalısınız. Tıkla, abone ol

Comments are closed.

0 %