Yeni Ülke'den

Laikliği savunuyoruz… Sınıf mücadelesinde ısrarcıyız…

Bilgütay Hakkı Durna

bilgutaydurna@yeniulke.com.tr

Bu sene büyük işçi direnişi 15-16 Haziran’ın 51. yıldönümü. DİSK’e bağlı sendikalara üye yüzbinlerce işçinin İstanbul ve Kocaeli’ndeki fabrikalardan çıkarak başlattıkları yürüyüş işçi sınıfı hareketimiz açısından bir dönemeçtir. 51 yıl önce, “Türkiye’de bir işçi sınıfı var mı?” tartışması bu yürüyüş ile sonlanmıştı. Yürüyüş bugün de güncelliğini korumaktadır. Ülkemizin aydınlık geleceği için işçi sınıfının sınıf kimliği ile bir kez daha siyaset sahnesinde yerini almasına ihtiyacımız var! 

İç sayfalarımızda 15- 16 Haziran 1970, İşçi Direnişinin fotoğraflarını göreceksiniz. Bu fotoğrafları Yönetmen Ali Özgentürk çekmiş ve geçtiğimiz yıllarda Kadir Has Üniversitesi Ulusal Kültür Belgeliği’ne bağışlamıştı. Yayınlamamıza izin verdikleri için, Ali Özgentürk’e, Kadir Has Üniversitesi’ne, iki yılı aşkın bir çalışmayla bu fotoğrafları sınıflayan, dijital ortama geçiren G. Didem Önal’a çok teşekkür ederiz.

***

Geçen sayımızın dosya konusunun başlığı “Siyasal İslam’ın Çöküşü” idi. Okurlarımızdan aldığımız geri dönüşler gerek konunun gerekse yazıların ilgi ile karşılandığını gösteriyor. Ülkemizin aydınlanma damarının gücü Siyasal İslam’ın bu topraklarda ideolojik olarak yerleşememesinin önemli nedenlerinden birisi. Aydınlanmanın kazanımlarını bugün bir ölçüde yitirsek de mücadele sürüyor. Bu nedenle ilericiliğin, aydınlanmanın, Cumhuriyetin kazanımlarının işçi sınıfı lehine dönmesi için de laikliği hiç tereddütsüz savunuyoruz. Bu sayının dosya yazılarını da bu çerçevede planladık. 

Dergimize iki sabit bölüm daha ekledik. Dergimizde iktisat yazılarını zaten okuyorsunuz. Bu yazıların dışında, “İktisat” bölümünde de zaman zaman konu ile ilgili yazılar sizlerle buluşacak. Diğer sabit bölümümüz ise “Söyleşi”. Yine dergimizde konu bazlı olarak söyleşilerimiz yer aldı, almaya da devam edecek. Bu söyleşilere, ilgili konuya ait bölümlerde yer veriyoruz. Bunun yanında bu sayıdan itibaren konuk bazlı söyleşilerimiz de sizlerle buluşacak. İlk söyleşimizi Bilsay Kuruç hocamızla gerçekleştirdik. İlgi ile okuyacağınıza eminiz. 

***

Yeni Ülke Dergisi Danışma Kurulu ilk toplantısını 23 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirdi. Pandemi koşulları nedeni ile çevrimiçi yaptığımız toplantıya Danışma Kurulu üyelerimizin katılım ve ilgisinin yüksek olması oldukça memnuniyet verici idi. Danışma Kurulu üyelerimizin görüş ve önerileriyle birlikte hem dergimizin daha nitelikli hale gelmesini hem Danışma Kurulu ve Yayın Kurulunun birlikte çalışma yöntemlerini tartıştık, değerlendirdik. 

Danışma Kurulu toplantımız dergimizin çıktığı günden bu yana ifade ettiğimiz kolektif çalışmanın daha sistemli ve tanımlı olarak hayata geçmesi için ilk adım oldu. Toplantıda dile getirilen görüş ve öneriler doğrultusunda planlayacağımız çalışmalarla Danışma Kurulu ile periyodik toplantılarımız devam edecek, bununla ilgili gelişmeleri de sizlerle paylaşacağız. 

Önümüzdeki sayımızda buluşmak üzere…

Dostlukla kalın…

 

Comments are closed.

0 %