Türkiye bugün pek çok önemli sorunla karşı karşıya. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ve oradan da AKP ile günümüze kadar uzanan gericilik sorunu, bu sorunların en önemlilerinden birisi.

Ülkemizde uzun yıllardır korunup kollanan ve kökü bir türlü kazınmayan tarikat ve cemaatler, 20 yıllık AKP iktidarı döneminde hiç olmadıkları kadar koruyup kollanmış, devletin içine sızmış, hayatın her alanında emekçilerin aleyhine faaliyetlerini sürdürme olanağı bulmuşlardır.

Biz de 23. sayımızın dosyasını, geçtiğimiz ay basına yansıyan Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşında kızını 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikâhla evlendirmesine ve 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismara maruz kalması gündemi sonrası, tarikatların toplumun genel değerlerini temsil ettiği iddiası ve bunun üzerinden kendilerini aklama çabalarına bir yanıt olarak “Azgın Azınlık: Tarikatlar” olarak belirledik.

Dosyamızın ilk yazısında Berkay Çelen tarikatlar ve siyaset ilişkisini, ikinci yazısında Demir Silahtar tarikatlar ile sermaye sınıfının ilişkisini, üçüncü yazısında ise Fethi Yılmaz tarikatların emperyalizm ile ilişkisini ele aldı.

İyi okumalar…

Related Posts