Levent İncedere
İşgalciler her zaman kaybeder !
Öncelikle gecikmiş bir özür ile başlamak yerinde olacaktır. Yaz başından bu yana ne yazık ki hem seçim ve sonrasında oluşan ortam hem de dergide ihtiyaç duyduğumuz bazı düzenlemeler nedeniyle ancak ekim ayında çıkabiliyoruz. Dergimizi bundan sonra iki ayda bir yayınlamaya karar vermiş olduk. Bu durum bize, ele alacağımız konuları daha derinlikli analiz etme olanağı vereceği gibi diğer taraftan güncellik konusunda devam edegelen gerilimimizi de artıracaktır. Bir yanlış anlamaya mahal vermemek için hemen eklemeliyiz ki bu “gerginlik” açıkçası yazıların ve derginin canlılığı açısından bizi ilerleten bir durumdur.
Geçtiğimiz aylarda danışma kurulumuza katılan yeni dostlarımız oldu. Onlara hepimiz adına hoş geldiniz diyoruz. Dergimizde daha fazla arkadaşımızın yayın kurulunda görev alması ile oluşan yeni yayın kurulumuz, yanda ilan ettiğimiz şekilde oluşmuş oldu. Bir görev paylamışından ileri anlamlar taşımamak üzere, arkadaşlarım da bu dönem bana Genel Yayın Yönetmenliği görevini vermiş oldu. Geçtiğimiz dönem bu görevi yürüten sevgili dostum Ekim İsmi’ye hepimiz adına teşekkür ediyorum. Yeni dönemde hepimize kolaylıklar diliyorum.
Bu sayı İsrail’in Filistin halkına yönelik insanlık dışı saldırıları devam ederken çıkıyor. Sanırım birçok açıdan Ortadoğu ve özelikle Filistin dünyanın en uzun süren çatışma bölgesi. İsrail’in Hamas gericiliği karşısında dünyada yaygın ve etkili bir propaganda sürdürdüğü bu günlerde yıllardır tecrit ve saldırı altında yaşamaya çalışan ve direnen Filistin halkının haklı mücadelesini selamlıyoruz. Ve tekrar ediyoruz: İşgalciler her zaman kaybeder…
Aralık ayının ilk haftası çıkaracağımız sayımızda bu konuya detaylıca yer vereceğimiz şimdiden belli oldu diyerek, kısaca bu sayımızdan bahsedelim.
Dergimizin bu sayısı Kahrolsun İstibdat Yaşasın Cumhuriyet diyerek, ülkemiz açısında büyük bir ilerleme olarak kabul ettiğimiz Cumhuriyet’in ilanının 100. Yıldönümünü konu alan yazılar ile başlıyor. Bu sayı ile yeni bir bölüm olan Manşet bölümünde, Kurtuluş Kılçer Cumhuriyet’in 100. yılında bir muhasebe denemesi yapıyor. Dosya bölümümüzde ise seçimlerde solun seçim ve ittifak politikaları dört ayrı yazıda ele alınıyor.
Geçtiğimiz günlerde dergimizin yazarları ve danışma kurulumuzun üyelerinin de içinde yer aldığı Laiklik Meclisinin kuruluşu ilan edildi. Berkay Çelen yazısında, Laiklik Meclisi’ne duyulan ihtiyacı ele aldı. Dostlarımıza çok önemsediğimiz bu mücadelelerinde başarılar diliyoruz.
Yeni Ülke dergisi olarak düzenlediğimiz etkinliklerden de bahsetmek yerinde olacaktır. Geçen dönemde olduğu gibi, Yeni Ülke Buluşmaları’na ve sempozyum/panel gibi etkinliklere devam ediyoruz. Vesile ile 5 Kasım 2023 Pazar günü Kozyatağı Kozzy Kültür Merkezinde yapılacak olan “Cumhuriyet soldur, sol cumhuriyetçidir” başlıklı sempozyuma okurlarımızı şimdiden davet ediyoruz.
Bitirmeden, haksız bir şekilde 101 gün tutuklu kalan ve nihayet aramıza dönen danışma kurulu üyemiz ve değerli dostumuz Merdan Yanardağ’a hoş geldiniz diyoruz. Yine haksız yere tutuklu bulunan sevgili Barış Pehlivan’a ve tüm Gezi tutuklularına dostça selamlarımızı iletiyoruz.
Gelecek sayıda başka yenilikler ile buluşmak üzere iyi okumalar diliyoruz.
Dostlukla…