Dosya

Laiklik sol için neden önemlidir?

Umut Kuruç

Laiklik sözcüğünün kökenine bakarsak Yunanca halksal anlamına gelen laikos, halk anlamına gelen laos kelimelerinden türediğini görüyoruz. Latincesi laicus’tur. Halka ait/halksal, ruhban olmayan demektir.

Bu yazının konusu olan laiklik 1789’la birlikte uzun yıllar sürecek olan mücadeleler sonucu insanlığın kazanımı haline gelmiştir. Laikleşme, basit bir din/kilise karşıtlığından değil, feodal düzenin ve monarşi ile onun ikna aracı olan ve siyasi, ekonomik, toplumsal olarak büyük bir gücü elinde bulunduran ruhban sınıfının temsil edildiği kilise karşıtlığından yükselir. 

Rönesans ve onu takip eden Aydınlanma birikiminin üzerine 18. yüzyıl İngiltere’sinde işçi sınıfının tarih sahnesine çıkmasına zemin oluşturan sanayi devrimi yaklaşırken, Fransa’da da Avrupa başta olmak üzere bütün dünyayı sarsacak olan büyük bir siyasi devrim gerçekleşecektir. Her ikisi de insanlığın ileri sıçrayışında büyük tarihsel süreçlerdir. İlki işçi sınıfının tarih sahnesine çıkışıdır, ikincisi “eşitlik, özgürlük, kardeşlik” sloganını insanlığın hafızasına kazımasıdır.

Yazının tamamına erişmek için abone olmalısınız. Tıkla, abone ol

Comments are closed.

0 %