Ekim İsmi
Ekonomi tıkırında…
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşulları, her geçen gün katlanarak daha da kötüye gidiyor. AKP’nin yıllarca dillendirdiği gaz kuyrukları, yağ kuyrukları, ekmek kuyrukları, 2021 yılının son günlerinde Türkiye’nin sıradan bir gerçeği haline gelmiş durumda. Marketlerde her gün ürünlerin fiyatları değişiyor, dün satın aldığınız bir ürünle yarın alacağınız arasında hemen her gün bir artış gözlemliyoruz.
Tüm bunların yanında siyaset sahnesinde helalleşme gibi, sosyalistleri düzen partilerine eklemleme gibi açılımlar ve çabalar tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Selahattin Demirtaş’ın sosyalistlere hitaben ve soru şeklinde kaleme aldığı yazı çok tartışıldı ve görünen o ki önümüzdeki günlerde de farklı biçim ve şiddette tartışılmaya devam edecek. Kurulması olası bir sosyalist ittifak ile Millet İttifakı arasında köprü kurma çabalarını yeni rejime meşruiyet katma hamleleri olarak görmenin doğru nokta olduğunu düşünüyoruz.
Sosyalistlerin ittifak arayışlarıyla düzenin ihtiyaçları arasında köprü kurmaya her zaman olduğu gibi heyecanla amigoluk yapanlar ise her zaman olduğu gibi liberaller oldu. Biz de bu nedenle önümüzdeki iki sayıda da liberallerin ülkemizin hem bugün içinde bulunduğu AKP Türkiye’sine sundukları katkıları hem de tarihsel olarak ifa ettikleri misyonlarını ele alacağız.
Bu sayımızdaki dosyamız “Liberaller… Yetmedi mi?” başlığını taşıyor ve bu soruyu Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal koşulları AKP ile el ele hazırlayan liberallere soruyor. Dosyamızda Birikim Dergisi, Taraf Gazetesi gibi liberalizm karargahlarını ele alırken, 2010 Referandumu’nda ortaya çıkan ancak yıllar boyu hatırlanacak bir liberal hamle olarak hafızamızda yer edecek olan Yetmez Ama Evet süreci ve bu sürecin etrafında şekillenen liberal entelektüelliği de değerlendirmeye çalıştık.
Dergimizin diğer bölümlerinde, geç de olsa kaleme aldığımız 1961 Anayasası’nın 60. yılı değerlendirmesi, son dönemde Kulüp isimli diziyle tekrar gündeme gelen Varlık Vergisi tartışmaları ve geçtiğimiz ay sonunda yeniden açılan AKM’ye dair yazılar sizleri bekliyor.
Yeni Ülke dergimiz 1 yaşına yaklaşıyor. Zor koşullar ve kısıtlı olanaklarla, ama büyük bir tarihsel mirasın sahiplenicilerinin deneyimleriyle bugüne geldik ve önümüzdeki süreci planlarken bir görev değişimine de gitmemiz gerekti. Bu vesileyle, dergimizin çıkış hazırlıklarından bugününe gelinceye kadar yoğun bir emek harcayan ve Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenen Bilgütay Hakkı Durna’ya teşekkür ediyoruz.
Yeni Ülke’nin önümüzdeki dönem, bugüne kadar biriktirdiklerinin de yol göstericiliğiyle, daha etkili ve daha yaygın bir hale gelmesi için düşünüyor, görüşüyor ve bir dizi planlama yapıyoruz. Umuyoruz ki, önümüzdeki yıl bu çabaların karşılıklarını alacağımız bir yıl olacak.
Son olarak tüm okuyucularımızın yeni yılını kutluyor, 2021 yılında ülkece içinden geçtiğimiz bu zorlu dönemi 2022 yılı itibariyle yerini yeni umutlara bırakmasını diliyorum.
Dostlukla…