Tahir Elçi unutulmadı
6 yıl önce 28 Kasım günü katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi, ölüm yıldönümünde anıldı. Ortak bir açıklama yapan hukuk örgütleri, 2 Aralık Perşembe günü Bakırköy Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek Tahir Elçi’yi andılar.
Ekonomide ‘istikrar’ sürüyor
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 1 Aralık tarihinde görevinden istifa etti. Aynı gün yayınlanan Resmi Gazete’de, Elvan’ın “görevden affı” ile yerine yardımcısı Nureddin Nebati’nin atandığı duyuruldu. Elvan’ın istifasına, TBMM’de Erdoğan’ın yaptığı faiz konuşmasında Elvan’ı hedef göstermesi neden olurken yeni Maliye Bakanı da geçmişte Fetullah Gülen ile olan pozları ile gündeme oturdu.
2020 Kasım ayında Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atanmıştı. Bu değişiklikle Nebati 13 ay içinde üçüncü Maliye Bakanı olmuş oldu.
Okul öncesi şeriat eğitimi
1-3 Aralık tarihlerinde gerçekleşen 20. Milli Eğitim Şûrası’nda 4-6 yaş grubu çocukların eğitimine din eğitimi eklenmesi kabul edildi. Komisyonda reddedilmesine rağmen Genel Kurul’da bu maddenin kabul edilmesi, tepkilere yol açarken Eğitim-Sen ve Eğitim-İş protesto ederek oylamaya katılmadılar.
15 Aralık’ta Ankara Adliyesi ‘nde toplanan Laikliğe Çağrı Birlikteliği, alınan karara karşı suç duyurusunda bulundu.
Yeni Bir Cumhuriyet buluşmaları
Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) çağrısı ile geçtiğimiz ay başlayan Yeni Bir Cumhuriyet Buluşmaları devam ediyor. 3 Aralık Cuma günü Datça’da, 4 Aralık Cumartesi günü de Muğla Merkez’de toplantılar yapıldı. 5 Aralık’ta Ankara’da gerçekleşen buluşmada Danışma Kurulu üyemiz Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, 12 Aralık’ta Bakırköy’de gerçekleşen buluşmada ise Danışma Kurulu üyelerimiz Ender Helvacıoğlu ve Prof. Dr. İzzettin Önder birer konuşma yaptılar. 19 Aralık’ta da Eskişehir’de toplantı düzenlendi.
Asgari değil, insanca yaşam
16 Aralık’ta açıklanan 2022 yılı asgari ücreti net 4.253,40 TL olarak duyuruldu. Günden güne kötüye giden ülke ekonomisine ve halen patronların çıkarları gözetilerek yapılan asgari ücret pazarlıklarına ilişkin ise ülke çapında protestolar gerçekleşti.
Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) çağrısı ile 5 Aralık Pazar günü Beşiktaş’ta bir miting düzenlendi. “İnsanca Bir Yaşam, Eşitlikçi Bir Düzen” sloganı ile gerçekleştirilen mitingde, İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN), Sınıf Tavrı ve İlerici Kadınlar Derneği (İKD) adına da birer konuşma yapıldı.
12 Aralık’ta, bu kez DİSK’in çağrısıyla “Geçinmek İstiyoruz” sloganı ile Kartal Meydanı’nda bir miting düzenlendi.
13 Aralık tarihinde yapılan ortak basın açıklaması ile, sağlık emekçileri grev kararı aldı. Özlük hakları ile ilgili düzenlemenin geri çekilmesini protesto eden sağlık emekçileri, 15 Aralık’ta greve çıktılar. KESK’in çağrısı ile de 18 Aralık’ta Diyarbakır ve İzmir’de, 19 Aralık’ta ise Ankara’da ve İstanbul Kartal Meydanı’nda “Geçinemiyoruz” sloganı ile mitingler düzenlendi. 29 Aralık’ta ise bu kez eğitim emekçileri insanca bir yaşam talebi ile 1 günlüğüne iş bıraktılar.
Barolar Birliği’nde yeni dönem
Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara’da toplandı.
Yapılan seçimler sonrasında, Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, TBB’nin yeni başkanı oldu. 8 Aralık’ta gerçekleşen mazbata töreni ile Av. Erinç Sağkan TBB Başkanlığı görevine başladı.
AKP desteğine rağmen seçimleri kaybeden Metin Feyzioğlu’nun, sekiz buçuk yıllık başkanlığı da böylece sona ermiş oldu.
15 Aralık’ta TBB tarafından alınan kararla, İstanbul 1 No’lu Barosu ibaresinin kaldırıldığı, yazışmalarda doğrudan “İstanbul Barosu” ibaresinin kullanılacağı duyuruldu. 2 No’lu Baro’nun kaldırılması için de çalışmalar başlatıldı.
Pandemi
Günlük yeni vaka ve vefat sayıları yüksek hızda seyrine devam ediyor. Toplam vefat sayısı 17 Aralık itibariyle 80 bini aştı. Aşı ve yeni varyantlar konusundaki belirsizlikler ise halen sürüyor. Başlangıçta reddedilmiş olsa da, 11 Aralık tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklama ile ülkemizde de Omicron varyantına rastlandığı duyuruldu.
30 Aralık itibariyle Turkovac aşısının uygulanmaya başladığı açıklandı. Aşının etkilerine dair bir veri ise paylaşılmış değil. Öte yandan, aşı karşıtları propagandalarına serbestçe devam etmeyi sürdürüyor. 12 Aralık’ta Beyoğlu’nda toplanan aşı karşıtları, HES koduna, aşılanmaya ve maske kullanımına karşı eylem yaptılar. Deve ve eşeklerin de kullanıldığı eyleme hiçbir yasak getirilmemesi ise tepkilere yol açtı.
Şili’de sol kazandı
19 Aralık’ta düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda, sol görüşlü aday Gabriel Boric ülkenin yeni devlet başkanı oldu. 35 yaşındaki Gabriel Boric, Şili’nin en genç devlet başkanı unvanına sahip oldu.
İBB’ye terör soruşturması
26 Aralık akşamı İçişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşım ile, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde terör irtibatı bulunan personellerin çalıştığına yönelik iddialara ilişkin olarak özel teftiş başlatıldığı açıklandı. 27 Aralık’ta açıklama yapan Ekrem İmamoğlu iddiaları reddederken 28 Aralık’ta 11 Büyükşehir belediye başkanı tarafından ortak açıklama yapılarak muhalefet belediyelerine uygulanmaya çalışılanlar haksızlık olarak değerlendirildi.
