Pandemi
28 Nisan: DİSK Araştırma Merkezi raporuna göre 26 milyon çalışandan yalnızca 4,4 milyonunu kısıtlamalara tabi tutulurken, yaklaşık 22 milyon çalışan ise “istisna” kapsamında. Bu raporla birlikte, salgınla mücadelede işçi sınıfının yok sayıldığı bir kez daha ortaya çıktı.
30 Nisan: “Tam kapanma” döneminin ilk gününde, günlük ölüm sayısı 394 olarak açıklandı. Bu sayı, günlük ölüm sayısında en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.
AKP’nin kalabalık cenaze törenleri bu dönemde de devam etti. 2 Mayıs’ta, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın babası Galip Yıldırım’ın cenaze törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılırken yine hiçbir sosyal mesafe önleminin alınmaması dikkat çekti. Erdoğan, cenazeye katılmadan hemen önce yaptığı açıklamada cenaze törenlerinin 10 kişi ile sınırlandırıldığını belirtmişti. 16 Mayıs tarihinde de bu kez Şanlıurfa’da bir tarikat liderinin cenazesinde önlemler hiçe sayıldı. Risale-i Nur Cemaati’nden Mustafa Kılıç’ın cenaze törenine Şanlıurfa Valisi ve AKP’li çok sayıda isim katılırken kalabalık nedeniyle yollar kapatıldı.
Tam kapanma dönemine ilişkin yayınlanan 27 Nisan tarihli ilk genelgede, alkol yasağına dair bir madde yer almazken bakanlık yetkililerince “yasak” açıklaması yapıldı. Hukukçuların bu açıklamayı hukuksuzluk olarak değerlendirmesi üzerine tam kapanmanın ilk gününde alkol satışı yapıldı. Ardından tek tek valilikler aracılığıyla alkol satışını yasaklamaya yönelik kararlar alındı, ancak oybirliğiyle alındığı açıklanan kararlarda büyükşehir belediye başkanlarının imzalarının bulunmaması dikkat çekti. İlgili hukuksuz süreç yargıya taşınırken AKP’nin konuya ilişkin yeni bir çalışmasının taslağı kamuoyuna yansıdı. Taslak çalışmanın kabul edilmesi halinde, içkili yerler “sorun alanı” olarak kabul edilecek, belediyelerde bulunan yetki valiliklere devredilerek alkollü işletmelerin açılması için kolluktan izin alma şartı getirilecek. Bu düzenleme, AKP’nin pandemiyi bahane ederek yurttaşların yaşam tarzına yönelik müdahalelerinden bir yenisi olarak tepki çekti.
6 Mayıs: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’da gerçekleştirdiği basın toplantısında “Turistlerin göreceği herkes aşı olacak” açıklaması yaptı. Ülke genelinde aşılanma oranı halen %10 seviyelerindeyken, yurttaşların aşı randevuları ertelenirken, Bakanın açıklaması tepkilere neden oldu. Bir başka tepki çeken durum da 13 Mayıs tarihinde Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı tanıtım filmiydi. Tanıtım filminde yer alanların maskelerinde “Keyfinize bakın, aşılandı” yazıyordu. Sosyal medya tepkileri sonrasında tanıtım filmi yayından kaldırıldı.
13 Mayıs: 2020 yılında olduğu gibi bu yıl da Şampiyonlar Ligi finali İstanbul’dan alındı. İki İngiliz takımının finale kalması üzerine, İngiltere Futbol Federasyonu Türkiye’nin riskli bir ülke olduğunu ve finallerin burada yapılmaması gerektiğini ifade etti. Bunun ardından final organizasyonu Portekiz’e verildi. 14 Mayıs tarihinde ise bu kez Formula 1 yarışlarının Türkiye ayağının iptal edildiği açıklandı. Siyasi iktidar tarafından her iki organizasyon ile ilgili olarak Türkiye’nin uygun olduğu yönünde çeşitli açıklamalar yapılsa da artan vaka sayıları gerekçe gösterilerek her iki etkinlik Türkiye’den alındı.
16 Mayıs: İçişleri Bakanlığı yayınladığı yeni genelge ile “Kademeli Normalleşme Dönemi” uygulamalarını duyurdu. 17 Mayıs-1 Haziran tarihlerini kapsayan bu dönemde sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi 21:00-05:00 saatlerinde, hafta sonu ise tam gün uygulanacak. Genelge ile AVM’ler yeniden açılırken yaklaşık 2 milyon kişinin faaliyet gösterdiği esnaf işletmelerinin halen kapalı tutulması eleştirilere yol açtı.
Yazının tamamına erişmek için abone olmalısınız. Tıkla, abone ol