Ülkemiz seçimlere doğru gidiyor.
Dergimizin Mayıs sayısı da bu nedenle önemli. Çünkü Mayıs ayı belki de 21 yıllık AKP iktidarının ve partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminin sona erdiği, iktidar değişiminin yaşandığı bir ay olacak. Seçimlerin ikinci tura kalması gibi bir ihtimal de söz konusu.
15 Mayıs sabahı ve sonrasında yaşanacak siyasi atmosfere ilişkin olarak öncesinde tahminler yürütmenin birtakım sınırları ve zorlukları bulunuyor. O nedenle seçim sonuçlarından bağımsız bir dosyayı ele almayı tercih ettik.
Seçimlere giden atmosferde, ilkeler ve değerlerin bir kenara bırakıldığına hep birlikte şahit olduk. Millet İttifakı’nın programında kıdem tazminatının kaldırılmasına ilişkin bir ifadenin yer alması ve buna sendikalar başta olmak üzere işçi sınıfı siyasetini savunduğunu iddia eden öznelerden bir ses çıkmaması da bu tespitimizi doğrular nitelikte. Bu yüzden, Yeni Ülke’nin bu sayısında unutulan bir özne olarak işçi sınıfına, işçi sınıfının örgütlülüğüne ve mücadelesine dair bir dosya oluşturduk ve Nisan-Mayıs sayımızın dosyasını “Türkiye’de sendikalar ve sınıf mücadelesi” olarak belirledik.
Dosyamızın ilk yazısını “Sendikal hareketi yeniden düşünmek” başlığıyla Hasan Aktaş kaleme aldı. Hasan Aktaş’ın giriş yazısını Aziz Çelik’in “Türk-İş’in 70 yılı” başlıklı değerlendirme yazısı takip etti. Aziz Çelik’in değerlendirmesi, Türk-İş’in tarihini bir teslimiyet ve yandaş sendikacılık olarak geçmişten günümüze taşıyor.
“Siyasetin pusula ihtiyacı: Sınıf mücadelesi ne işe yarar?” başlığı ile Irmak Ildır tarafından yazıda sınıf mücadelesinin yapı taşlarına ve temel ilkelerine ilişkin değerlendirmeler yer alırken dosyadaki dördüncü ve son yazıda Sınıf Tavrı Sözcüsü Kemal Parlak tarafından “Nasıl bir DİSK?” tartışmasına yer verildi. Kemal Parlak’ın yazısı, geçmişten günümüze DİSK’in tarihine yer verirken aynı zamanda günümüzdeki DİSK ile tarihsel DİSK mücadelesi arasındaki farklara değiniyor ve “Hangi DİSK” sorusunu soruyor.
Sendikaları ele aldığımız dosyamızın son yazısında geçtiğimiz aylarda ülkenin birçok noktasından temsilciler ve öncü işçilerin katılımı ile İşçi Kurultayı düzenleyen ve yeni bir sendikal form ve yeniden güçlü ve devrimci bir sınıf mücadelesi çağrısı yapan Sınıf Tavrı’nın Mücadele Deklerasyonu programını sizlerle paylaştık.
İyi okumalar dileriz.