Yeni Ülke'den

2 Temmuz’u unutmadık, unutmayacağız…

Bilgütay Hakkı Durna

bilgutaydurna@yeniulke.com.tr

Bundan 28 yıl önce, 2 Temmuz 1993’de, Sivas’ta, gericilerin örgütlü bir şekilde aydınlarımızı yakarak katletmelerini asla unutmadık. Unutmayacağız.

Dergimizin bundan önceki iki sayısının dosya konuları “Siyasal İslam’ın Çöküşü” ile “Hedefteki Laiklik” idi. Dosya konularımız bir yandan siyasal İslam’ın ülkemizde de kaybettiğine, bu topraklara ideolojik olarak yerleşememesinin ülkemizin aydınlanmadan yana köklerinin gücünden ve sağlamlığından geldiğine, diğer yandan bugün aydınlanmanın kazanımlarını bir ölçüde yitirsek de mücadelenin sürdüğüne işaret ediyordu.

2 Temmuz vesilesi ile bir kez daha ifade etmiş olalım ki, ülkemizin aydınlık geleceğinden hiç şüphemiz yoktur. Mücadelemiz o günleri daha da yakınlaştırmaya yöneliktir.

Sivas’ta yitirdiğimiz canlarımızı saygı ile anıyoruz.

***

Bu sayımızın dosya konusunun başlığı “Kapitalizmin çıkmazı”. Dosya ile birlikte kapitalizmin krizinin temellerinin neler olduğunu, bu krizin nereye doğru evirileceğini tartışmaya başlıyoruz. Konuyu ilerleyen sayılarımızda da ele almaya devam edeceğiz. Tabi ki kapitalizmden kurtulmanın çözüm yollarına dair tartışmalarla birlikte…

Dergimizin bu sayısında iki ayrı konu sayfalarımızda ağırlıklı yer kaplıyor. Birinci konumuz müzik emekçilerinin pandemi koşullarında yaşadıkları maddi-manevi kayıplar. Konuya ilişkin altı müzik emekçisi dostumuza görüşlerini sorduk. İkinci konumuz ise “Sol ne yapmalı?” başlığını taşıyor. Artık herkes AKP iktidarının geleceğinin belirsizliğini ve sonrasını konuşuyor. Böylesi bir dönemde ülkemiz sosyalist solunun ve aydınlarının konuya yaklaşımlarının daha da önem kazandığını düşünmekteyiz. Bu doğrultuda, bir dizi siyasi partiye/örgüte ve aydına görüşlerini sorduk. Önümüzdeki sayılarda bu başlıkta görüşlere yer vermeye devam edeceğiz.

Her iki konuya ilişkin görüşleri ilgi ile okuyacağınızı düşünüyoruz.

***

Gerek dosya yazılarımızı gerekse müzik emekçileri ile sol parti yöneticileri ve aydınlarla yaptığımız söyleşileri okuduğunuzda da göreceğiniz üzere, yazılar ve görüşler ısrarla çeşitli yönleri ile örgütlenme başlığının altını çiziyor.

Yeni Ülke Dergisi Yayın Kurulu olarak biz de “yeni bir ülke”ye giden yolda sosyalist solun bugün bağımsız bir güç olarak örgütlenmesinin, siyasette bir ağırlık oluşturmasının elzem olduğunu düşünüyoruz. Dergi olarak bu başlıkta da üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışacağız.

Önümüzdeki sayımızda buluşmak üzere…

Dostlukla kalın…

 

Comments are closed.

0 %