Yeni Ülke'den

1 Mayıs

Bilgütay Hakkı Durna

bilgutaydurna@yeniulke.com.tr

1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışma günü. Geçen sene olduğu gibi bu sene de pandemi gerekçesi ile kitlesel olarak meydanlarda kutlanamıyor. Ama bu sözde bir gerekçe. Esasen AKP iktidarı kendisi dışında tüm öznelerin siyaset yapma hakkını kısıtlama çabası içerisinde. Solun gayrimeşru, kanunsuz olan bu yasağı tanımaması, siyasetin sokak halini tekrardan devreye sokması, meşru siyasetini tekrardan sokaklara taşıması gerekmektedir. Eğer pandemi koşullarında isek, eğer siyasi iktidar halk kitlelerini terörize ederek yönetimini sürdürmeye çalışıyorsa, solun yapması gereken geri çekilmek değil, yaratıcı fikirlerini devreye sokmasıdır. Yeni Ülke Dergisi durduğu yerden, taşıdığı misyon ile bu çabaların her zaman yanında olacaktır.

Yeni Ülke Dergisi Yayın Kurulu olarak işçi sınıfının, emekçi halkımızın, dostlarımızın ve okurlarımızın 1 Mayıs’ını kutlarız.

***

Siyasal İslam kaybetti. Ülkemizde hala iktidarda olması da bu gerçeği değiştirmiyor. Bu sayı dosya konumuzu da bu tespitten hareketle belirledik. Kuşkusuz çok fazla alt başlığı olan bir konudan bahsediyoruz. Bu sayımızda bunlardan ancak bir kısmına değinebildik. Önümüzdeki sayılarımızda konuyu değişik yönleri ile işlemeye devam edeceğiz. Siyasal İslam’ın ideolojik olarak yerleşememesi, bu ülkenin aydınlanmadan yana köklerinin gücünden, bu köklerin sağlamlığından geliyor. Dolayısıyla laiklik hiç tereddütsüz savunulması gereken bir başlık. Bu vesile ile, sonraki sayımızın dosya konusunun da “laiklik” olacağını ifade etmiş olalım. Her iki dosya konusu bir anlamı ile birbirini de tamamlamış olacak.

Dosya yazılarımız dışındaki yazılarımızı da ilgi ile okuyacağınızı düşünüyoruz. Her sayımızda yeni bir sabit bölüm ekleyerek, spor, sinema, bilim kurgu, çizgi roman, çevre vb. hayatın farklı alanlarından üretimlerin dergimiz sayfalarında yer bulmasını istiyoruz.

Roma’da köleliğe başkaldıran Spartaküs’ten esinle adını alan ve Komünist Enternasyonel’e bağlı olan Kızıl Spor Enternasyoneli’nin düzenlediği uluslararası bir spor etkinliği olan “Spartakiyat” spor bölümümüzün de adı oldu. Bu sayımızda Kaan Kavuşan “Rahmetli Yugoslav Futbolu Üzerine Notlar” başlıklı yazıyı kaleme aldı.

“Uyuyamayacaksın / Düzelmeden memleketin hali / Düzelmeden dünyanın hali / Gözüne uyku giremez ki… / Uyumayacaksın / Bir sis çanı gibi gecenin içinde / Ta gün ışıyıncaya kadar / Vakur metin sade / Çalacaksın”

Melih Cevdet Anday’ın dizelerinde olduğu gibi biz de “Sis Çanı”nı çalalım istedik. Polemik yazılarımızın yer alacağı bu bölümde Akasya Kansu’nun “Hasan Ali Yücel’in Güncelliği” yazısı sizlerle buluşuyor.

***

İlerici aydınların kolektif üretimiyle, anti-emperyalist, cumhuriyetçi, aydınlanmacı, kamucu ve emekten yana bir hattın örülmesi üzerine yola çıkan dergimizin artık çıkış aşamasını tamamladığı düşüncesindeyiz. Şimdi bu kolektif çalışmanın daha sistemli ve tanımlı olarak hayata geçmesine odaklanmalıyız. Önümüzdeki günlerde buna dair daha somut adımlar atacağız.

Önümüzdeki sayımızda buluşmak üzere…

Dostlukla kalın…

Comments are closed.

0 %